Πότε είναι έτοιμο το παιδί μας για το Δημοτικό;
Έγινε το παιδί σας ήδη 6 ετών; Aρχίζετε και μπαίνετε στον πυρετό της προετοιμασίας για το Δημοτικό; Ακούτε όμως, να μιλάνε παντού για τη σχολική ετοιμότητα και δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι;Μιλώντας για σχολική ετοιμότητα εννοούμε την ωριμότητα του κάθε παιδιού σε διάφορα επίπεδα ανάπτυξης όπως συναισθηματικό, κοινωνικό, γνωστικό, γλωσσικό και κινητικό.
Για να είναι έτοιμο το παιδί μας να προχωρήσει στο Δημοτικό χρειάζεται τη βοήθεια των παρακάτω δεξιοτήτων:
Αισθητηριακή επεξεργασία: Ακριβής επεξεργασία της αισθητηριακής διέγερσης στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος καθώς και στο σώμα κάποιου που επηρεάζει την προσοχή και τη μάθηση, δηλαδή τον τρόπο που κάθεται το παιδί, που κρατά ένα μολύβι και που ακούει τον δάσκαλο.
Σωματική ετοιμότητα: Aνάπτυξη αδρής & λεπτής κινητικότητας, παγίωση πλευρίωσης, συντονισμός ματιού-χεριού, αυτοεξυπηρέτηση, πραξιακός μηχανισμός, προσανατολισμός, συγκέντρωση-οργάνωση.
Γλώσσα υποδοχής (κατανόηση): Κατανόηση της προφορικής γλώσσας (π.χ. Οι οδηγίες του δασκάλου).
Άρθρωση: Η ικανότητα να προφέρει καθαρά μεμονωμένους ήχους σε λέξεις.
Εκφραστική γλώσσα (χρησιμοποιώντας τη γλώσσα): Παραγωγή ομιλίας ή γλώσσας που μπορεί να γίνεται κατανοητή από τους άλλους (π.χ. συνομιλία με φίλους).
Εκτελεστική λειτουργία: Υψηλότερες δεξιότητες συλλογισμού και σκέψης (π.χ. Τι πρέπει να ετοιμάσω για να έχω μαζί μου στο σχολείο;).
Νοητική ετοιμότητα: Νοητικό δυναμικό, οπτική & ακουστική αντίληψη, λογική/σύνθετη/επαγωγική σκέψη, μνήμη, γνώση λογικομαθηματικών εννοιών, ικανότητα σειροθέτησης.
Αυτορρύθμιση: Η ικανότητα απόκτησης, διατήρησης και αλλαγής συναισθημάτων, συμπεριφοράς, προσοχής και δραστηριότητας που είναι κατάλληλα για μια εργασία ή μια κατάσταση.
Συναισθηματική ανάπτυξη/ρύθμιση: Η ικανότητα αντίληψης του συναισθήματος, ενσωμάτωσης του συναισθήματος για τη διευκόλυνση της σκέψης, την κατανόηση των συναισθημάτων και τη ρύθμιση των συναισθημάτων (για τις απαντήσεις του ίδιου του παιδιού στις προκλήσεις).
Κοινωνικές δεξιότητες: Καθορίζονται από την ικανότητα αλληλεπίδρασης με άλλους (είτε λεκτικά είτε μη), αλλά και την αναγνώριση και ακολουθία κοινωνικών κανόνων.
Σχεδιασμός και αλληλουχία: Η διαδοχική απόδοση πολλών βημάτων εργασίας/δραστηριότητας για την επίτευξη ενός σαφώς καθορισμένου αποτελέσματος (π.χ. μια εργασία αποκοπής και επικόλλησης ή ένα απλό φύλλο εργασίας μαθηματικών).
Έχετε ακόμη απορίες μετά από αυτήν την περιγραφή, αλλά αναζητάτε πάντα το καλύτερο για το παιδί σας; Τότε, λοιπόν, αξίζει να ζητήσετε μια σχετική αξιολόγηση (λογοθεραπευτική, εργοθεραπευτική), ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση του παιδιού μας στο σχολείο. Στο Κέντρο μας, πραγματοποιούμε όλες τις απαραίτητες αξιολογήσεις και παρεμβάσεις, ώστε να σας λυθεί κάθε απορία και να διασφαλιστεί η ομαλή και επιτυχής μετάβαση του παιδιού στο Δημοτικό.