Τι είναι Αισθητηριακή ολοκλήρωση;

Η Αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι νευροβιολογική διαδικασία που αφορά την ολοκλήρωση και αποκωδικοποίηση ενός αισθητηριακού ερεθίσματος στον εγκέφαλο. Μια διαταρχή της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, είναι όταν ερεθίσματα αισθητηριακά δεν μπορούν να οργανωθούν κατάλληλα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στην ανάπτυξη, στην επεξεργασία της πληροφορίας, και στη κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού.

Η Αισθητηριακή ολοκλήρωση εστιάζεται στις τρείς αισθήσεις που είναι πολύ βασικές. Στην απτική, στην αιθουσαία, και στην ιδιοδεκτική.

Οι τρείς αυτές αισθήσεις συνδέονται ακόμη και πρίν την γέννηση του παιδιού και αναπτύσονται καθ’όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του.

Ακόμη οι αισθήσεις αυτές συνδέονται και με τις υπόλοιπες αισθήσεις όπως με την ακοή και όραση, και μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε, να αποτυπώνουμε και να αντιδρούμε σε διαφορετικά ερεθίσματα στο περιβάλλον μας.

Τι είναι το απτικό Σύστημα;

Το απτικό Σύστημα περιλαμβάνει νεύρα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος που στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο. Ολες αυτές οι πληροφορίες αφορούν την αφή, την πίεση, τη θερμότητα, και τον πόνο.

Τι σημαίνει όταν ένα παιδί έχει δυσλειτουργία του απτικού συστήματος;

Σημαίνει ότι μπορεί να αποφεύγει τη σωματική επαφή, να αρνείται να φάει συγκεκριμένες τροφές με συγκεκριμένη υφή, να αρνείται να φορέσει ρούχα από συγκεκριμένο ύφασμα, να παραπονιέται όταν του πλένουν τα μαλλιά η το πρόσωπο. Ένα δυσλειτουργικό απτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη αντίληψη της επαφής η του πόνου και το παιδί να οδηγηθεί σε απομόνωση, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα.

Τι είναι το Αιθουσαίο Σύστημα;

Το Αιθουσαίο Σύστημα αναφέρεται στις δομές του λαβύρινθου (έσω αυτί) που ανιχνεύει την κίνηση και τις αλλαγές στη θέση της κεφαλής.

Τι σημαίνει όταν ένα παιδί έχει δυσλειτουργία του αιθουσαίου συστήματος;

Σημαίνει οτι το παιδι παρουσιάζει φοβίες σε κινητικές δραστηριότητες (κούνιες,τσουλήθρες,ράμπεςκ.τ.λ) Ισως αυτά τα παιδιά να φαίνονται αδέξια και να αναζητούν εικόνες αιθητηριακής εμπειρίας όπως να στροβιλίζονται, να πηδάνε ή να γυρίζουν γύρω- γύρω.

Τι είναι το Ιδιοδεκτικό Σύστημα;

Το Ιδιοδεκτικό Σύστημα αφορά τους μύες, τις αρθρώσεις, και τους τένοντες. Όταν λειτουργεί φυσιολογικά, το στόμα μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα σε διαφορετικές καταστάσεις.

Τι σημαίνει όταν ένα παιδί έχει δυσλειτουργία του Ιδιοδεκτικού συστήματος;

Σημαίνει όταν το παιδί παρουσιάζει αδεξιότητα, μια τάση να πέφτει, μια δυσκολία να χειριστεί τα μικρά αντικείμενα (κουμπιά, μικρά παιχνίδια), να τρώει απρόσεκτα και να αποφεύγει κινητικές δραστηριότητες. Συχνά επίσης παρουσιάζονται προβλήματα στις αδρές και στις λεπτές κινήσεις, με αποτέλεσμα γλωσσικές ελλείψεις και μειωμένη μαθησιακή επίδοση.

Στο κέντρο μας λειτουργεί εξειδικευμένη αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Μια αίθουσα ασφαλής, οργανωμένη, με κούνιες, σχοινιά, αναρρίχηση, ισορροπία και με τις προδιαγραφές εκείνες που θα βοηθήσουν μέσα από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα να αποκτηθούν οι λειτουργίες που αφορούν στο απτικό, αιθουσαίο, και ιδιοδεκτικό σύστημα, λειτουργίες που θα βοηθήσουν το παιδί να αρχίσει να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, με ένα τρόπο πιο δημιουργικό και ευχάριστο.