Δεν θέλει μόνο κόπο ….θέλει και σύστημα!!!…και τρόπο!!!

Η επιβράβευση είναι ο καλύτερος. Γιατί μας αρέσει να προσπαθούμε κάθε φορά και καλύτερα.

Ας δούμε πώς:

Το γράφημα ανταμοιβών είναι ένας τύπος εργαλείου που χρησιμοποιείται για την αλλαγή της συμπεριφοράς των παιδιών. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών, εκτυπώσιμων γραφημάτων επιβράβευσης κ.ά. Επιπλέον, δείχνει ή προσδιορίζει έναν συγκεκριμένο στόχο ή θετική συμπεριφορά που θέλετε να επιτύχει το παιδί και χρησιμεύσει ως αρχείο για το πώς το παιδί σας προχωρά προς τον στόχο τροποποίησης της συμπεριφοράς του.

Το βασικό πρότυπο λειτουργεί ως σύστημα επιβράβευσης όπου θα τοποθετούσατε ένα αυτοκόλλητο ή κάποιο είδος συμβόλου στο γράφημα κάθε φορά που το παιδί σας έχει καλή συμπεριφορά. Αφού λάβει ένα συμφωνημένο αριθμό αυτοκόλλητων ή συμβόλων, μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας μια ανταμοιβή για τις προσπάθειές του.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα διαγράμματα ανταμοιβής για παιδιά είναι όταν θέλετε να αλλάξετε μερικές από τις συμπεριφορές τους. Στο γράφημα ανταμοιβών, το παιδί σας θα συλλέγει αυτοκόλλητα, νομίσματα ή θετικά σύμβολα κάθε φορά που συμπεριφέρεται με καλό τρόπο. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε ένα σύστημα επιβράβευσης, στο οποίο δίνετε μια ανταμοιβή με βάση το πόσα αυτοκόλλητα έχει συλλέξει το παιδί. Αυτά τα αυτοκόλλητα μαζί με τις ανταμοιβές που λαμβάνει το παιδί χρησιμεύουν ως ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς.

Επιπλέον, εάν προσπαθείτε να αλλάξετε την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας, ένα πρότυπο γραφήματος ανταμοιβών μπορεί να παρέχει μια οπτική αναπαράσταση του πόσο καλά τα καταφέρνει. Συνδυάστε το με πολύ ενθάρρυνση και μπορείτε να συνεχίσετε να παρακινείτε το παιδί σας ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τους δασκάλους να επικεντρωθούν στις θετικές συμπεριφορές του παιδιού. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο εάν αρχίζετε να αισθάνεστε απογοητευμένοι από τις αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού σας.

Αν αναζητάτε ιδέες για το πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα ανταμοιβών, υπάρχουν πολλές για να διαλέξετε. Στη συνέχεια, προσαρμόστε το πρότυπο για να ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και τις προτιμήσεις του παιδιού σας. Φυσικά, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τα δικά σας γραφήματα επιβράβευσης με βάση αυτό που πιστεύετε ότι θα κρατήσει το παιδί σας σε κίνητρο.

Συνήθως, οι γονείς και οι δάσκαλοι δημιουργούν ένα απλό γράφημα και στη συνέχεια ζωγραφίζουν αστέρια σε αυτό κάθε φορά που το παιδί ή τα παιδιά τους πραγματοποιούνε μια θετική συμπεριφορά. Αν σκοπεύετε να δημιουργήσετε το δικό σας γράφημα, ακολουθούν ορισμένες ιδέες:

 • Μαγνήτες ψυγείου
  Εκτυπώστε ένα πρότυπο γραφήματος ανταμοιβής σε ένα κομμάτι χαρτί και στη συνέχεια κολλήστε το στο ψυγείο σας. Στη συνέχεια, αγοράστε ένα σετ μαγνητών ψυγείου μικρού μεγέθους και χρησιμοποιήστε τους για να δείξετε μια καλή συμπεριφορά του παιδιού σας.
 • Σχέδια ή αυτοκόλλητα
  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σχέδια και αυτοκόλλητα ως αντικατάσταση των μαγνητών. Μπορείτε είτε να σχεδιάσετε ένα γράφημα είτε να χρησιμοποιήσετε ένα εκτυπωτικό γράφημα ανταμοιβής. Στη συνέχεια, κάθε φορά που το παιδί σας κάνει κάτι καλό, σχεδιάστε ένα θετικό σύμβολο στο γράφημα ή τοποθετήστε ένα αυτοκόλλητο πάνω του.
 • Κουτί ή βάζο ανταμοιβής
  Πάρτε ένα άδειο βάζο ή κουτί και κολλήστε μια ετικέτα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε πετραδάκια ή μικρές μπάλες για να δείξετε τις ανταμοιβές. Κάθε φορά που το παιδί σας έχει καλή συμπεριφορά, επιτρέψτε του να προσθέσει ένα από τα αντικείμενα στο δοχείο.

Είναι σημαντικό να τροποποιήσετε τις αρνητικές συμπεριφορές ενός παιδιού όσο το δυνατόν νωρίτερα. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζετε, να ενθαρρύνετε και να ενισχύετε τις θετικές συμπεριφορές εάν θέλετε να αλλάξετε τις αρνητικές. Ένα διάγραμμα ανταμοιβών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις. Κατά την προσαρμογή του γραφήματός σας, ακολουθούν ορισμένα σημεία:

 • Επιλέξτε μία ή μερικές συμπεριφορές που θέλετε να ενθαρρύνετε ή να αλλάξετε. Αφού επιλέξετε τη συμπεριφορά που θέλετε να βελτιώσετε, χρησιμοποιήστε θετικές και κατανοητές δηλώσεις για να τις περιγράψετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν εργάζεστε με μικρότερα παιδιά.
 • Ρυθμίστε το γράφημα σας. Εάν έχετε μικρότερα παιδιά, μπορείτε να τα εμπλέξετε στη διαδικασία σχεδιασμού του διαγράμματος ή της επιλογής των δεικτών. Εάν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να τους ζητήσετε να σχεδιάσουν το δικό τους γράφημα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρέπει να δημιουργήσετε ένα γράφημα που θα τους κρατήσει ενθουσιασμένους και παρακινημένους να διατηρήσουν ολόκληρο το σύστημα ανταμοιβής για αρκετό χρονικό διάστημα.
 • Επιλέξτε έναν αριθμό βραχυπρόθεσμων ανταμοιβών. Τα περισσότερα από τα παιδιά θέλουν να έχουν μικρά κουπόνια ή αυτοκόλλητα ως ανταμοιβή, ειδικά στην αρχή. Ωστόσο, τέτοια κίνητρα μπορεί να χάσουν την γοητεία τους μετά από λίγο καιρό. Επομένως, επιλέξτε έναν αριθμό βραχυπρόθεσμων ανταμοιβών που θα κάνουν το παιδί σας να αισθάνεται ένθερμο και ενθουσιώδες κάθε φορά που τα κερδίζει.
 • Τοποθετήστε τους δείκτες ανταμοιβής αμέσως μετά την εκδήλωση της επιθυμητής συμπεριφοράς. Όταν τοποθετείτε τα αστέρια, τα αυτοκόλλητα ή άλλους δείκτες απευθείας στο γράφημα αμέσως μόλις το παιδί σας δείξει καλή συμπεριφορά, αυτό χρησιμεύει ως θετική ενίσχυση. Η αντιστοίχιση αυτού με ενθαρρυντικές λέξεις και φράσεις υπενθυμίζει περαιτέρω στο παιδί σας να συνεχίσει να συμπεριφέρεται για να λάβει όλες αυτές τις εξαιρετικές ανταμοιβές.
 • Διατηρήστε τη θετικότητα σε όλη τη διαδικασία. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν μπορεί να κερδίσει ανταμοιβή για μια ημέρα, προσπαθήστε να διατηρήσετε τη θετικότητά σας. Υπάρχει πάντα η αυριανή μέρα για να το κάνουμε καλύτερα. Εάν τιμωρήσετε το παιδί σας επειδή δεν μπόρεσε να δείξει την καλή συμπεριφορά για εκείνη την ημέρα, ίσως καταλήξετε να καταστήσετε άχρηστο το γράφημα και όλες τις προσπάθειές σας. Απλώς συνεχίστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας και δείξτε του ποια συμπεριφορά θέλετε να αντικαταστήσετε.
 • Μην κολλήσετε με το γράφημα για πολύ καιρό. Καλό θα ήταν να μην συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το γράφημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν το κάνετε αυτό, το παιδί σας μπορεί να εξαρτάται από τις ανταμοιβές ή θα χάσει το ενδιαφέρον του να κάνει τη συμπεριφορά επειδή βαριέται το σύστημα ανταμοιβών. Μόλις δείτε μια σταθερή θετική αλλαγή, μπορείτε να αρχίσετε να καταργείτε σταδιακά το διάγραμμα. Ακόμη, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο γράφημα που εστιάζει σε μια διαφορετική συμπεριφορά.

Η προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου για να πάρει κανείς μια ανταμοιβή είναι μέρος της ζωής ακόμα και όταν μεγαλώνουμε. Ακόμα και όταν δουλεύουμε, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσουμε τη δουλειά μας και συνεχίζουμε να κερδίζουμε για να στηρίξουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας. Φυσικά, κάνουμε πράγματα στη ζωή μας χωρίς το κίνητρο να ανταμειφθούμε, επειδή αισθανόμαστε εγγενώς κίνητρα να κάνουμε το σωστό.

Όμως, όσον αφορά τα παιδιά, οι ανταμοιβές λειτουργούν πάντα καλύτερα για αυτά, ειδικά αν δεν έχουν μάθει ακόμη εγγενή κίνητρα. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ένα γράφημα ανταμοιβών για να παρακινήσετε το παιδί σας, φροντίστε να το κάνετε προσεκτικά. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε να διδάσκετε το παιδί σας θετικές συμπεριφορές μόνο εάν του προσφερθεί ανταμοιβή για αυτό.

Αυτό το εργαλείο είναι μόνο ένα μέρος της ενστάλαξης αξιών και καλής συμπεριφοράς. Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα πρότυπα γραφήματος ανταμοιβών, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχετε υπόψη:

 • Αρχικά, μιλήστε στο παιδί σας για τις συμπεριφορές του. Πείτε του ότι υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που χρειάζεται να αλλάξει και εξηγήστε του γιατί.
 • Επιλέξτε μερικές από τις «δυσάρεστες συμπεριφορές» που θέλετε να αλλάξει το παιδί σας μέσω του διαγράμματος ανταμοιβής. Για τα μικρότερα παιδιά, ίσως χρειαστεί να επιλύσετε αυτές τις συμπεριφορές μια προς μια, ώστε να μην καταλήξετε να τις μπερδεύετε.
 • Εάν έχετε ήδη δημιουργήσει το γράφημα, δείξτε το στο παιδί σας. Εάν θέλετε να εμπλέξετε το παιδί σας στη διαδικασία δημιουργίας του γραφήματος, τότε ζητήστε του να σας βοηθήσει. Με την ολοκλήρωση του προτύπου, εξηγήστε πώς λειτουργεί το γράφημα. Εάν το παιδί σας βοήθησε να δημιουργήσετε το γράφημα, μπορείτε να του επιτρέψετε να τοποθετήσει το πρώτο αστέρι ως ανταμοιβή. Αυτό θα του παρέχει μια αίσθηση κυριότητας, ικανοποίησης και επίτευξης.
 • Συμφωνήστε για το πόσα αστέρια χρειάζεται να πάρει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να ανταμειφθεί.
 • Βασίστε το είδος της ανταμοιβής που θα δώσετε ανάλογα με το πόσα αστέρια έλαβε το παιδί σας στο χρονικό διάστημα που έχετε ορίσει.
 • Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το γράφημα μέχρι να δείτε μια πραγματική αλλαγή στη συμπεριφορά. Μόλις το παιδί σας αποκτήσει τη θετική συμπεριφορά, μπορείτε είτε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το γράφημα είτε να το αλλάξετε για να επιτύχετε διαφορετικό στόχο.
 • Βεβαιωθείτε ότι το γράφημα που κάνετε είναι απλό, μετρήσιμο, εφικτό και συγκεκριμένο.
 • Μπορείτε να προσθέσετε εικόνες στο γράφημα που δείχνουν τη συμπεριφορά που θέλετε να ενισχύσετε. Μπορείτε είτε να σχεδιάσετε αυτές τις εικόνες είτε να τις εκτυπώσετε.
 • Ξεκινήστε με μικρότερους στόχους που γνωρίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να πετύχει εύκολα. Αυτό θα του επιτρέψει να δει το αποτέλεσμα αμέσως και να αισθάνεται κίνητρο από το συγκεκριμένο επίτευγμα.
 1. Να επιλέξει με δική του πρωτοβουλία μια ταινία. Μόλις το παιδί επιτύχει τον στόχο της δουλειάς ή της συμπεριφοράς του, αφήστε το να επιλέξει μια ταινία για να παρακολουθήσει μόνο του ή όλοι μαζί. Προσθέστε λίγο ποπ κορν και θα νιώσει σαν να είναι στον κινηματογράφο.
 2. Μια μικρή εκδρομή στο πάρκο. Εάν το παιχνίδι στο κοντινό πάρκο δεν είναι στην καθημερινή σας ρουτίνα, τότε κάντε το ως ανταμοιβή. Πείτε στο παιδί ότι εάν επιτύχει το στόχο του, κερδίζει μια ώρα παιχνιδιού στο τοπικό πάρκο. Κάντε το ακόμα καλύτερο μαγειρεύοντας ένα μεσημεριανό για πικνίκ.
 3. Να διαλέξει τι θα φάτε για δείπνο. Εάν το παιδί σας ολοκληρώνει τον εβδομαδιαίο στόχο συμπεριφοράς του, αφήστε το να επιλέξει τι θα φάει η οικογένεια για μεσημεριανό ή δείπνο μία μέρα της εβδομάδας.
 4. Να κερδίσει ένα επιπλέον 15λεπτο πριν την καθορισμένη ώρα ύπνου. Προτείνουμε να περιορίσετε αυτήν την ανταμοιβή στην Παρασκευή ή το Σάββατο επειδή η σχολική εβδομάδα είναι αρκετά απαιτητική.
 5. Δημιουργήστε ένα σύστημα που επιτρέπει στο παιδί σας να κερδίσει το αγαπημένο του ανθυγιεινό σνακ. Για παράδειγμα να ολοκληρώσει δέκα δουλειές εντός ή εκτός σπιτιού χωρίς να του ζητηθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας και η ανταμοιβή του να είναι μια έξοδος για απόλαυση του αγαπημένου του ανθυγιεινού σνακ.
 6. Επιλέξτε μια οικογενειακή δραστηριότητα. Προωθήστε την οικογενειακή συνένωση, ενώ ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά. Είτε παίζετε επιτραπέζιο παιχνίδι, κάνετε πεζοπορία στη γειτονιά ή παίζετε κρυφτό στο σπίτι, αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τη δραστηριότητα που θα κάνει η οικογένειά σας μαζί.
 7. Ατομική δραστηριότητα με τη μαμά ή τον μπαμπά. Τα παιδιά λατρεύουν να περνούν ατομικό ειδικό χρόνο με τους γονείς. Όταν το παιδί σας ολοκληρώνει έναν στόχο δουλειάς ή συμπεριφοράς, προγραμματίστε μια απογευματινή ή βραδινή δραστηριότητα με τη μαμά ή τον μπαμπά όπου το παιδί και ο γονέας πηγαίνουν αποκλειστικά μόνοι τους. Αυτή είναι μια μεγάλη ανταμοιβή όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα αδέλφια στο σπίτι.
 8. 30 λεπτά επιπλέον χρόνου οθόνης. Αυτή η ανταμοιβή θα είναι ένας αγαπημένος στόχος, ειδικά για το παιδί που ικετεύει πάντα για το tablet, το play station ή το iPhone.
 9. Μια επιπλέον ιστορία ή παραμύθι πριν τον ύπνο.
 10. Καμία δουλειά της επιλογής σας. Ποια είναι η καλύτερη ανταμοιβή για την ολοκλήρωση των εργασιών; Να μην κάνει μια από αυτές! Αφήστε το παιδί να επιλέξει τη δουλειά που επιθυμεί να ξεφορτωθεί για μια εβδομάδα (ή ίσως μια μέρα) ως ανταμοιβή για την εξαιρετική συμπεριφορά του και παραχωρήστε του ένα τέλειο σκορ στο γράφημα μικροδουλειών-θελημάτων.